Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Horizon

Rietveld en de student

Wat wil jij met je medestudenten delen? Een museum, een monument, een concertzaal of iets anders? Schrijf een bericht voor op de Honoursblog en stuur dit naar h.f.roodbeen@uu.nl.

Als student op zoek naar een kamer in Utrecht had je in het jaar 1925 op Prins Hendriklaan 50 terecht kunnen komen. Daar zou je dan het kleine studentenkamertje achter de keuken betrekken en vanaf dat moment zou je de buurman of buurvrouw van architect en ontwerper Gerrit Rietveld zijn.

Prins Hendriklaan nummer 50 is eigenlijk een rijtjeshuis. Het vormt het sluitstuk van een rij huizen in de stijl van de Amsterdamse School. Het huis een rijtjeshuis noemen, lijkt echter absurd. Het is op alle fronten anders. Dat was ook precies de bedoeling van de Utrechtse weduwe Truus Schröder toen ze in 1924 Gerrit Rietveld in de arm nam om een huis voor haar te ontwerpen. Rietveld kreeg van haar geen carte blanche en ze had zelf een belangrijk aandeel in het ontwerp van het huis. Toen het af was betrok Schröder met haar kinderen de eerste verdieping, richtte Rietveld zijn atelier in op de begane grond (pas na de dood van zijn vrouw ging hij ook in het huis wonen) en trok een student op diezelfde begane grond in de kamer achter de keuken.

Truus Schröder ging pragmatisch met haar woonruimte om –  ontwerp van Rietveld of niet – en liet in de loop der jaren verschillende aanpassingen doen. Na haar dood in 1984 werd het huis gerestaureerd en anno 2016 is het een museum. Binnen kun je je verwonderen over de verschuifbare wanden, een hoekraam zonder middenstijl en de karakteristieke kleuren en ontwerpen van Gerrit Rietveld. Het huis is herkenbaar en tegelijk vervreemdend. Je wordt teruggevoerd in de tijd en ondergedompeld in De Stijl. Loop vanuit de keuken in ieder geval even de studentenkamer binnen en waan je een moment lang de huisgenoot van Gerrit Rietveld.

Het Rietveld Schröderhuis

Prins Hendriklaan 50, Utrecht

Dinsdag t/m zondag geopend. Tussen 11:00 en 17:00 wordt er ieder uur een groep binnengelaten.

Van tevoren hier reserveren

Rietveld-Schröderhuis