Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Nieuws

Daubigny, Monet, Van Gogh

In het Van Gogh Museum is op dit moment de tentoonstelling ‘Daubigny, Monet, Van Gogh: impressies van het landschap’ te zien. De laatste twee namen doen bij iedereen een belletje rinkelen, de eerste naam ‘Daubigny’ waarschijnlijk niet.

In de 19e eeuw was Daubigny, voluit Charles-François Daubigny (1817-1878), één van de belangrijkste landschapsschilders van Frankrijk. Critici, publiek, verzamelaars en andere kunstenaars bewonderden hem. Met zijn losse en ongebruikelijke manier van schilderen vernieuwde Daubigny het genre van de landschapsschildering. Hij was één van de eersten die zijn landschappen daadwerkelijk buiten ging schilderen. Hij liet zelfs een atelierboot bouwen zodat hij vanaf het midden van de rivier het landschap kon schilderen. Hiermee inspireerde hij o.a. Claude Monet, die er ook een gewoonte van maakte om op een atelierboot te schilderen (een schilderij van Monets atelierboot van de hand van de meester zelf maakt deel uit van de tentoonstelling).

Daubigny had grote invloed op de impressionisten, zoals bijvoorbeeld Monet, Pissarro en Sisley. Ook Vincent van Gogh was een groot bewonderaar. In de tentoonstellingen zijn werken van Daubigny naast werken van o.a. Monet en Van Gogh gehangen, zodat de inspirerende werking van Daubigny op de jongere generatie duidelijk zichtbaar wordt.

Tot de hoogtepunten van de tentoonstelling behoren een aantal zonsondergangen van Daubigny. In deze schilderijen is de ondergaande zon van fascinerende intensiteit, alsof er een lichtje in het schilderij zit. Ook het schilderij dat Vincent van Gogh in 1890 als eerbetoon aan Daubigny van diens tuin maakte, is onderdeel van de tentoonstelling.

Lees meer over de tentoonstelling op de website van het Van Gogh Museum. Op de website van de New York Times staat een artikel over de bijzondere totstandkoming van de tentoonstelling.

Tip: Koop je toegangskaartje van tevoren online (ook voor museumkaart). Dan hoef je niet in de rij te staan voor de kassa en kan je meestal direct doorlopen.

 

Daubigny, Monet, Van Gogh: impressies van het landschap

21 oktober 2016 – 29 januari 2017

dinsdag t/m zondag, 9:00-17:00 (vrijdag tot 22:00)