Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Agenda

7 December 2016
20:00
Hertz, TivoliVredenburg

Schubert ontdekken?

Woensdag 7 december komen de musici van het Lockenhaus Festival naar Utrecht! Deze avond is een uitgelezen kans om kennis te maken met de muziek van Schubert en iets te ervaren van zijn invloed op latere componisten.

Voor de pauze wordt een ‘improvisatie à la Lockenhaus’ gespeeld. Deze improvisatie is door de musici zelf samengesteld en bestaat uit muziek uit verschillende stijlperiodes. Echo’s van volksmuziek en de muziek van Schubert lopen als rode draad door de medley heen.

Na de pauze staat Schuberts ‘Forellenkwintet’ op het programma. De bezetting is wat merkwaardig, met een contrabas in plaats van een tweede viool. Het laat zien dat Schubert de vormvereisten van het kwintet met minder grote ernst benaderde dan veel van zijn tijdgenoten.

Het Lockenhaus Ensemble bestaat uit musici die de afgelopen zomer hebben opgetreden tijdens het Oostenrijkse Kammermusikfest Lockenhaus. Dit ‘feest van de kamermuziek’ wordt jaarlijks georganiseerd in het gelijknamige dorp aan de grens met Hongarije. Het is een festival dat veel dingen net even anders doet. De programma’s zijn bijvoorbeeld pas een dag van tevoren bekend. Tijdens de repetities wordt het definitieve verloop van de concerten pas bepaald, zo is er altijd ruimte voor verassingen. Op de uiteindelijke programma’s staan veel werken van eigentijdse componisten.

In Utrecht zijn cellist en artistiek leider Nicolas Altstaedt, violist Pekka Kuusisto, altvioliste Lilly Francis, bassist Knut Erik Sundquist en pianist Alexander Lonquich van de partij.

Tip: Als je jonger bent dan 30 kan je voor de meeste niet-uitverkochte concerten in TivoliVredenburg voor 10 euro een sprintkaartje kopen. Dit kan op de dag van het concert vanaf 12:00, online of aan de kassa.