Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Nieuws

Column: De kunst van het debatteren

door Ivo Verhoef

Men kan veel leren van debatteren. Uitstraling, spreekstijl, zelfvertrouwen, structureren en argumenteren, het is allemaal verwerkt in debatteren. De afgelopen paar weken vonden de voorrondes plaats voor het Nederlands Kampioenschap debatteren voor scholieren. Martijn Kool en ik waren erbij.

Wij waren jury en moesten de scholieren beoordelen en tips geven. Ik aan de hand van de argumentatie en Martijn de presentatie. Bij argumentatie wordt er gelet op de structuur van iemands argumenten, de logica daarachter en het weerleggen van andermans argumenten. De meest gegeven tips waren voor de structuur: ‘say what you’re going to say, say it, then say what you said’. Als dit je bekend voorkomt, is dat omdat dit ongeveer dezelfde beoordelingscriteria zijn als bij een gemiddeld paper.

Betreffende de presentatie gaat het allemaal om uitstraling, zelfvertrouwen, stem en overtuiging. Als je als een zoutzak met de woordfrequentie van een puberend konijn staat te presenteren, kan je nog zo’n goed verhaal hebben, niemand zal je geloven. Wat ik zelf geleerd heb over presenteren komt uit de sales: geloof in je eigen bullshit dan komt de rest vanzelf.

Uiteindelijk was het niveau ontzettend hoog. Ik heb sprekers gezien die beter waren dan menig student én docent. Misschien een idee om met Eureka een keer een debatgroepje op te richten. Volgende ALV ga ik het in ieder geval gebruiken. Ik moet toch op een manier de begroting er doorheen bluffen. Maar eerst de feestdagen. Ik hoop dat jullie allemaal een fijn Sinterklaas hebben gehad en ik wens jullie alvast een prettige Kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Groetjes,

Ivo

 

Debat Ivo