Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Agenda

13 February 2017
16:00 - 18:00
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Het boek als studieobject

Een relatief jonge discipline binnen de boekwetenschap is het boek-archeologisch onderzoek. Bij dat onderzoek wordt in detail onderzocht hoe een boek is gemaakt, welke materialen zijn gebruikt en of er bijvoorbeeld reparaties zijn gedaan. Het uiteindelijk doel is om deze kenmerken van een boek te kunnen begrijpen en duiden. Aan de fysieke kenmerken van een boek is bijvoorbeeld veel over de historische context af te lezen.

Op 13 februari 2017 organiseren de KNAW en de OBA een middag over de studie van het boek als voorwerp uit het verleden. Verschillende sprekers vertellen over boek-archeologisch onderzoek. Karin Scheper, restaurator bij de Universiteitsbibliotheek Leiden, krijgt tijdens de bijeenkomst de De la Courtprijs voor haar proefschrift over de islamitische boekbindtraditie.

Deelname is gratis. Meld je wel hier aan.

 

Afbeelding: Karin Scheeper/ UB Leiden