Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Cultureel Nederland

Het Catharijneconvent

Met een studentenbeurs door cultureel Nederland, aflevering 2

Deze keer blijven we dicht bij huis en bezoeken Museum Catharijneconvent. Vanaf de Universiteitsbibliotheek Binnenstad is het maar een kwartiertje lopen naar de Lange Nieuwstraat waar het museum in het vroegere Catharijneconvent – een klooster – is gevestigd. De naam heeft dus geen verdere uitleg nodig. Het museum is in 1979 opgericht. Een groot aantal collecties van religieuze kunst en religieuze voorwerpen werd er toen in ondergebracht, zodat een museum ontstond dat gewijd is aan het Nederlandse christelijk erfgoed.

De vaste tentoonstelling neemt de bezoeker mee door de geschiedenis van het christendom in de Nederlanden. Bekijk de koorkap van David van Bourgondië, een portret van Luther door Lucas Cranach (met de voetnoot dat alleen het hoofd door Cranach is geschilderd, de rest komt op het conto van zijn atelier), of een pietà uit de eenentwintigste eeuw.  Het museum heeft ook een fantastische verzameling handschriften. Bekijk hier een aantal hoogtepunten uit de collectie.

Het Catharijneconvent organiseert regelmatig tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn niet beperkt tot het Nederlandse christelijk erfgoed. Neem bijvoorbeeld de presentatie van Russische iconen uit het Andrej Rublev Museum te Moskou in 2013 en de tentoonstelling over de Heilige Franciscus in de zomer van 2016. Recent was er de tentoonstelling Heilig Schrift, waarin het verhaal werd verteld van de heilige boeken van christendom, jodendom en islam.

Als je de komende maanden een bezoek brengt aan het Catharijneconvent, kan je de tentoonstelling Maria bekijken. Iedereen heeft van deze vrouw gehoord en zou haar beeltenis direct herkennen, maar wie was ze eigenlijk en waarom is ze al eeuwenlang zo geliefd? Tot en met 20 augustus biedt het museum een perspectief op deze vragen.

Bekijk ook eens het lezingenprogramma. Bij iedere tentoonstelling organiseert het Catharijneconvent een uitgebreid programma met lezingen en soms ook excursies. Alle activiteiten bij de tentoonstelling Maria vind je hier.

Studenten betalen 7 euro voor een bezoek aan de vaste collectie. Als je ook de tentoonstelling wilt bezoeken, betaal je 3 euro toeslag.

Word reporter en schrijf een artikel over een Nederlandse culturele instelling met een bijzondere reputatie. Wil je een bijdrage schrijven of heb je vragen/opmerkingen? Mail dan naar h.f.roodbeen@uu.nl

 

copyright foto: Mike Bink