Logo Utrecht University

Humanities Honours Programme

Nieuws

Verslag Reis Cambridge, Oxford en Londen

Door Dylan de Vries en Loren Bremmers

In de week van 29 januari tot 4 februari hebben we met de filosofiegroep van het honoursprogramma verschillende universiteiten in Engeland bezocht onder begeleiding van onze docent Menno Lievers. Het was een erg volle week met veel heen-en-weer-gereis tussen de Engelse steden, waarbij wij vele indrukken hebben opgedaan, vele universiteiten en musea hebben bezocht en erg lekker hebben gegeten en gedronken in de Engelse pubs.
Als eerste bezochten we de University of Cambridge. Hier mochten wij twee colleges bijwonen, zodat we een goede indruk kregen van het niveau en de werkwijze van de universiteit. Tijdens deze colleges viel op dat er veel interactie is tussen de docent en de studenten. Daarnaast kwamen we erachter dat de colleges in Cambridge maar 50 minuten duren, waardoor het tempo zeer hoog ligt.
Wij hebben onder andere gesproken met Maarten Steenhagen, een oud-student uit Utrecht die nu docent is in Cambridge. Maarten heeft ons rondgeleid en ons de mooie colleges laten zien. Hij vertelde ons dat het schrijven van essays de basis is van een universitaire opleiding in het Engelse systeem. Dit houdt in dat studenten ongeveer twee maanden lang onderzoek doen en schrijven en hun resultaten in uitgebreide gesprekken met docenten bespreken. De colleges zijn hierbij ondergeschikt en enkel ter ondersteuning van het schrijven.
Ook in Oxford kregen wij de kans om een college te volgen. Wij ontmoetten er Romy Eskens, bachelor Wijsbegeerte Utrecht, die nu een BPhil in Oxford volgt. Zij liet ons zien hoe de studenten daar lunchen in de mooie hallen van de colleges en hoe de studenten met elkaar in discussie gaan over hun filosofische papers in de Ockham Society. Menno heeft ons laten zien waar hij vroeger heeft gewoond en gestudeerd en wij hebben ons helemaal kunnen uitleven in de mooie Blackwell’s boekenwinkel met een uitgebreide filosofieafdeling. Het viel ons op in Oxford dat het systeem ongeveer hetzelfde werkt als in Cambridge, met als grootste verschil dat colleges hier wel anderhalf uur duren.
In Londen hebben we het British Museum en het Natural History Museum bezocht. Daarnaast heeft Menno ons voorgesteld aan zijn studievriend Bill Brewer, die nu professor is aan King’s College.
Al deze gesprekken met docenten in Engeland en oud-studenten van de Universiteit van Utrecht hebben ons een goed idee gegeven over hoe het is om te studeren aan een van deze prestigieuze universiteiten. Het studeren in Cambridge, Oxford of Londen bestaat uit veel schrijven, zeer hoge werkdruk en veel persoonlijke begeleiding. De honoursreis is zo in vele opzichten een waardevolle ervaring geweest, we zijn het honoursprogramma en Menno Lievers erg dankbaar dat zij dit voor ons mogelijk hebben gemaakt.