Logo Utrecht University

Humanities Honours Blog

Actualiteit

Theater, dans en muziek: Online tips van het UU Honours Student Council

Nu we twee maanden thuiszitten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, heb je vast alle nieuwe series op Netflix of Amazon Prime al bekeken. Misschien ben je toe aan iets anders, of leer je überhaupt graag iets nieuws? Dan heeft het Honours Student Council precies de tips die jij nodig hebt! We zullen de komende weken allerhande aanraders delen die het Council aan honoursstudenten biedt en vandaag kijken we naar online dans-, theater- en muziekopvoeringen.

Wie weet heb je in de afgelopen weken al gebruik gemaakt van de online streams van het London Hampstead Theater, maar dat is niet het enige online alternatief voor een avond in het theater. Op The Space staan nog verschillende opvoeringen van diverse prijswinnende toneelstukken en films. Kijk bijvoorbeeld naar de opera Trouble in Tahiti van Leonard Bernstein, de Amerikaanse componist die onder andere musicals van West Side Story en Peter Pan componeerde. Of bekijk The Encounter, een performance van Simon McBurney, geïnspireerd door het boek Amazon Beaming van de Roemeens-Amerikaanse Petru Popescu.

Je kunt ook virtueel afreizen naar New York en een “bezoekje” brengen aan The Metropolitan Opera. Dit operahuis zendt dagelijks een opera uit, die je vanaf de bank kunt bekijken. Zo kon je in de week van 11 mei genieten van de Werther van Jules Massenet, een moderne opvoering van The Tempest, vormgegeven door Thomas Adès, twee werken van Giuseppe Verdi en nog meer. Benieuwd wat er deze week op het programma staat? Bezoek dan snel de website. Let wel op: de opera’s zijn tijdelijk beschikbaar en tussen New York en Utrecht zit een flink tijdsverschil. Het kan dus even puzzelen zijn om jouw favoriete opera te bekijken. Ook vanuit New York zijn de dansopvoeringen die je via New York Live Arts kunt bekijken.

Geniet je liever van opvoeringen uit Nederland en België? Dat kan! Het Opera Ballet Vlaanderen heeft verschillende opvoeringen gratis online beschikbaar gemaakt. Vanuit je woonkamer kun je een spoedcursus opera en ballet volgen, met een selectie opera’s en balletten van het OBV. Kijk bijvoorbeeld naar La Juive van Jacques Fromental Halévy, een opera die het OBV zelf de perfecte eerste opera noemt: een spektakelstuk met alles wat je maar kunt willen voor een avondje cultureel genieten. Ook het Nederlands Concertgebouworkest maakt bepaalde opvoeringen beschikbaar online. Zij doen dit op specifieke momenten, dus als je wilt genieten van klassieke muziek deze week is het handig om eerst even naar het programma te kijken.

En zijn het vooral de festivals die je mist deze zomer? Breng dan een bezoek aan de SLAM! Quarantine Festivals, die elke vrijdag georganiseerd worden door SLAM FM en vanaf 12 uur ‘s middags te volgen zijn via een livestream op YouTube.

Voor meer culturele tips kun je dit artikel van de New York Times raadplegen. Volgende keer delen we meer kunstzinnige tips en films!