Logo Utrecht University

Humanities Honours Blog

Reeks: Honoursreis Boedapest

Boedapest: Ontmoet Nederland

Gegroet Hongaren! Een paar maanden geleden hebben jullie ons hartelijk ontvangen in jullie stad en universiteit. Daar zijn we allemaal zeer dankbaar voor. We zijn langs de markthal gegaan, we hebben geleerd over de boekenautomaten en jullie hebben ons verteld over een hotel langs de rivier. Het plan was om jullie ook in Utrecht rond te leiden, maar door corona is alles helaas in de soep gevallen. Echter, deze crisis heeft een nieuwe trend aangewakkerd: we doen alle fysieke bijeenkomsten digitaal. Vandaar dat ik vandaag voor jullie een digitale tour door Utrecht en Nederland heb georganiseerd, om jullie een inkijkje te geven in ons leven, zoals jullie ook hebben gedaan. Bij alle fysieke plaatsen staat een link naar Google Maps, zodat je er toch nog een beetje echt bent. Bij alle onderdelen heb ik drie foto’s, omdat het een fijn getal is en omdat, de Heilige Drie-eenheid natuurlijk.

P.s. dit ben ik, op de foto. In Nederland is het gebruikelijk om iemand die Wouter heet te pesten met “Wouter, kabouter!”. Zelfs toen ik in de hoogste klas van de basisschool zat, zeiden de kleuters dit nog tegen me. Volgens mij klopt het tegenwoordig niet meer, maar ik vond dit kiekje wel leuk.

Door Wouter Meinen.

Wouter Kabouter, de auteur.

Romeinse erfenis

Zowel Utrecht als Boedapest zijn gebouwd op de fundamenten van Romeinse nederzettingen. Boedapest heette in die tijd Aquincum en Utrecht heette Traiectum.

Het Romeinse Rijk, met Utrecht en Boedapest.

Onze steden delen al vanaf de Romeinse tijd een kenmerk: het zijn allebei steden op de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Zoals je kunt zien in dit plaatje liggen de twee plaatsen helemaal niet zo ver van elkaar, maar toch is onze cultuur nog steeds verschillend.

Utrecht, Boedapest, Nederland en Hongarije hebben allemaal Romeinse fundamenten. Die zijn terug te zien in de hedendaagse architectuur, maar vooral in de vele opgravingen die er zijn gedaan. Deze foto is uit Heerlen in Limburg, waar een Romeins badhuis is opgegraven, het oudste gebouw van Nederland.

De stad Utrecht wil haar Romeinse fundamenten benadrukken door hints te geven in het straatbeeld. Hier is een ijzeren plaat in de straat gemaakt, waar gekleurde rook uit komt op het moment waarop de Romeinen de wacht zouden hebben gewisseld in het castellum dat ooit op deze plek stond. Dat castellum komt overeen met het huidige Domplein, het plein rondom de Dom (kathedraal met losse toren). 

Het Castellum in Utrecht.

Landmarks
Van de Romeinse fundamenten van onze steden gaan we naar de landmarks in Nederland. Wij zijn door jullie rondgeleid bij de universiteit, de markthal en we zijn zelf naar het parlement geweest. Dat zijn belangrijke landmarks in een stad en wij hebben zelf ook zulke gebouwen. De oudere gebouwen tonen best veel overeenkomsten, maar de markthal in Rotterdam is erg modern.

Dit is het Academiegebouw van Utrecht. Vroeger studeerden alle studenten in dit gebouw, maar met de huidige 31.000 studenten is dat niet meer mogelijk. Nu zijn hier alleen nog bijeenkomsten, vergaderingen en studeren we hier af. Het bevindt zich op het Domplein, naast de Dom en de platen met gekleurde rook.

Dit is onze bekende markthal. Hij staat niet in Utrecht, maar in Rotterdam, aan de Noordzee. Het is recent gebouwd, met een moderne uitstraling. Binnen zijn allerlei kraampjes en in het gebouw zelf zitten appartementen. De binnenkant is beschilderd met fruit en bloemen en dergelijken.

Dit is ons parlementsgebouw. Het is niet één statig gebouw, zoals in Boedapest, maar bestaat uit allerlei verschillende gebouwen die in verschillende tijden aan de de middeleeuwse Ridderzaal zijn gebouwd. In de middeleeuwen was Holland een graafschap en de graaf had zijn hof in Den Haag. Tegenwoordig hebben we nog steeds een monarch en elk jaar wordt er een ceremonie op Prinsjesdag in de Ridderzaal gehouden. Daarbij bespreekt het adellijke staatshoofd de begroting van het land. De rest van het jaar knipt zij of hij lintjes door en komt hij of zij ongevraagd de werkvloer op.

Het Binnenhof.

Sightseeing in Utrecht
In Utrecht zijn naast het Academiegebouw nog veel meer interessante eigenaardigheden op te merken. Daar heb ik er drie van op een rijtje gezet. Op verschillende plaatsen in Utrecht zijn deze stoplichten te zien. Utrecht was de eerste stad met zulke stoplichten en ze bevorderen de acceptatie van homo’s en lesbienne’s en de LHBT-gemeenschap als geheel. Aanvankelijk is het eventjes vreemd om een ander poppetje te zien, maar ze zijn best grappig en schattig.

Dit is het gebouw waar voorheen het postkantoor van Utrecht in zat. Nu versturen we bijna geen post meer, dus het is omgebouwd tot onder andere een bibliotheek. Het zit aan de Neude, het centrale plein(tje) van Utrecht, waar ook veel terrasjes aan zitten.

Utrecht heeft net als veel Nederlandse steden grachten. Die waren en zijn erg handig om plekken in de stad te bevoorraden. Aan die grachten zitten allerlei werven, om met de boot gemakkelijk goederen af te laden. Tegenwoordig worden die gebruikt om idyllisch naast de zwemmende ratten te eten en te drinken.

Gewoontes
Jullie hebben ons in Boedapest verteld over de gewoontes die Hongaren hebben, zoals dat ze de yoghurt die jullie ons gaven eigenlijk echt heel vies vinden. Wij hebben ook eigenaardige gewoontes.

In alle Nederlandse snackbars zijn een paar dingen te krijgen: patat/friet, mayonaise en snacks. Het assortiment snacks dat hierboven is afgebeeld is in vrijwel elke snackbar te verkrijgen. Meestal zit er vlees in, zoals in de frikandel, kroket, berenhap, kipcorn, saté of de loempia. Maar er zijn ook kaassouflés en bamischijven voor de vegetariërs. 

Een selectie van typisch Hollandse frituursnacks!

Deze foto is genomen bij het Janskerkhof, het gebied in Utrecht waar alle studenten van Geesteswetenschappen studeren. In Nederland gaan veel mensen met de fiets en zeker in de drukbevolkte steden is de fiets een handig vervoersmiddel. Omdat werkelijk iedereen met de fiets komt, zijn zulke taferelen elke dag te aanschouwen. Ook de gemeenteambtenaren die verkeerd gestalde fietsen naar de opslagplaats van de gemeente brengen. 

Ten slotte is een stereotiep kenmerk van Nederlanders gereguleerde prostitutie. Dat is eigenlijk niet de gewoonte waar ik het over wil hebben. Een Nederlandse gewoonte is om alles pragmatisch aan te pakken, zoals prostitutie. In elk land is dit er, alleen in Nederland is het historisch gezien op aangewezen plekken gereguleerd en gedoogd. Ook heel Nederlands is dat zo’n pragmatische aanpak helemaal niet altijd werkt, wat blijkt uit het feit dat veel prostituees alsnog tegen hun wil achter de ramen staan, zoals te lezen in het volgende, toepasselijke artikel.

De Student
In Nederland zijn enkele drugs gedoogd, zoals wiet. In veel landen is wiet tegenwoordig legaal, maar Nederland was het eerste land dat het ongeveer legaliseerde. Zoals jullie misschien weten zijn de directe gevolgen van wiet veel minder heftig dan van alcohol, maar door historische stigma’s hebben veel overheden wiet verboden. Het enige nadeel van wiet is dat je er een beetje sloom van wordt, maar dat kan de gestreste student soms erg goed gebruiken. In Nederland kun je het gewoon in de coffeeshop kopen, de winkels die daarvoor zijn aangewezen. Op de laatste dag dat die open zouden zijn, aan het begin van de coronamaatregelen, stonden er gigantische rijen. Tegenwoordig is wiet dus best ingeburgerd.

P.s. dit is mijn huisgenoot, die ook Wouter heet.
P.p.s niet alle mannen in Nederland heten Wouter. 

De andere Wouter.

Elk land heeft ze: studenten. Ook elk land heeft ze: keukens. Een combinatie van de twee kan vreemde taferelen veroorzaken, maar meestal ziet het er ongeveer zo uit. Dit is een foto van de keuken van mijn huis, die ik vandaag heb genomen. Een echte studentenkeuken is te herkennen aan de enorme rommel, waar toch enige logica in zit. 

Wouters keuken.

We sluiten deze digitale tour door ons land en onze stad af met de Eurekakamer of Eurekamer. Op deze kamer van onze studievereniging komen we altijd samen om te discussiëren of gezellig te doen. Studieverenigingen zijn kenmerkend voor Nederlandse universiteiten. Ze geven de mogelijkheid aan studenten om zich op bestuurlijk vlak te ontwikkelen en om sociale activiteiten te organiseren. Het geheel bereidt ons voor om (hopelijk) de toekomstige elite van het land te worden. Maar op dit moment ziet het er vooral uit als een ongeregeld zooitje gekke apen.

De Eureka(ka)mer, mét Eurekaleden.

Bedankt voor de rondleiding in Hongarije en hopelijk zien we jullie nog eens in Nederland, na corona!