Logo Utrecht University

Humanities Honours Blog

Honoursreis Wenen

Wenen: Schilderijblend

Martijn van der Veen deelt een blend van verschillende schilderijen die aan zijn reis door Wenen voorbij zijn gekomen.

Door Martijn van der Veen

Het werk is grotendeels een mix van twee schilderijen: Egon Schiele’s “Tod und Mädchen” en Gustav Klimts “Der Kuss”. Beide schilderijen hebben een compositie met een man en een vrouw in een innige omhelzing, waarbij de man de vrouw zoent. De vrouw in het schilderij van Schiele is Wally Neuzil, die eerder voor Klimt model had gestaan en waarschijnlijk een van Klimts minnaressen was. Door het lichaam van de vrouw uit Der Kuss te plaatsen in Tod und Mädchen, heb ik de twee schilderijen aan elkaar gekoppeld. Dit creëert een contrast tussen de harde, krachtige vormen van Schiele en het zachtere kleur- en vormgebruik van Klimt. Verder heb ik het karakteristieke bladgoud uit “Der Kuss” terug laten komen in de strook bovenin het schilderij en ik heb het kleed waarop Schiele en Neuzil liggen, vervangen door bloemenvelden uit Klimts “Blühender Mohn”.

Voor extra kleur en als verwijzing naar de hoeveelheid kunst die we hebben gezien, heb ik in Schiele’s achtergrond nog drie schilderijen verwerkt: twee uit het Albertina en een werk van Munch uit Museum Belvedere.

Gebruikte schilderijen
Uit Museum Belvedere
Gustav Klimt “Der Kuss”
Gustav Klimt “Blühender Mohn”
Edvard Munch “Männer am Meer” 
Egon Schiele  “Tod und Mädchen”

Uit het Albertina
Wassily Kandinsky “Innerer Bund”
Franz Sedlacek “Winterlandschaft”