Logo Utrecht University

Actualiteit

Column: Dier Proeven

Door Floor Eijkelboom

Tijdens het eerste Descartescollege binnen het thema Humaniteit sprak Frans Stafleu over de ethiek van dierproeven. Toen het doen van proeven op apen en de schaal waarop dit gebeurt ter sprake kwam, hoorde ik twee personen achter mij elkaar vertellen hoe erg ze het vonden dat wij op zo’n walgelijke manier met dieren omgaan. Om iets te delen over de inhoud van de lezing: de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals schat dat jaarlijks tienduizenden apen worden gebruikt voor dergelijke proeven. Na deze personen gehoord te hebben, vierde de veganist in mij het feit dat ik omgeven werd door geestverwanten. Na de lezing ontstond er tijdens de plenaire discussie in de hoeken van de zaal een aantal kleinere, nog interessantere discussies – verandering begint altijd aan de randen van de samenleving. Ook hier de conclusie: men zou nóóit meer een product kopen waar een dier onnodig voor heeft moeten lijden. Er schoot zelfs een kleine glimlach over hun gezichten toen een van hen zei meer van dieren te houden dan van mensen. Helaas verdween deze weer toen ik zei dat ook de lippenbalsem die hij op wilde doen op dieren is getest.

Na afloop van de lezing kreeg iedereen een pizza. Ik viel toen om van verbazing. Wat bleek: iedereen leek het goede voornemen om geen producten te consumeren waar dieren onnodig voor zijn geschaad kwijt te zijn. Hoe kon het zijn dat allen, zojuist nog zo aangeslagen over dierenmishandeling, vijf minuten later de oogjes weer toe deden en deelhadden aan de meest systematische vorm van dierenmishandeling – aan dé industrie waar jaarlijks geen tienduizenden apen, maar tientallen miljarden veedieren worden gedood? De ironie dat we na een lezing over de ethiek van dierproeven met zijn allen participeren aan ‘dier proeven’, legt voor mij precies het superioriteitsdenken van mensen tegenover andere dieren bloot. Komt dit wellicht door het feit dat tijdens de cursus Humaniteit geen moment gekeken is naar wat de mens nu juist niet bijzonder maakt ten opzichte van andere dieren? Als je wilt weten hoe hypocriet deze dubbele standaard is, kijk dan eens de documentaire Dominion. Dan zul je je realiseren dat het ethische aspect uit de ondertitel van deze cursus (‘met inbegrip van Mozart en moraal’) iets meer naar voren had mogen komen.