Blog
Deel je leven in op basis van je cyclus en verbeter je mentale gezondheid!
Door: Julia Baas, student Liberal Arts and Sciences
Bij een menstruatiecyclus denk je misschien aan ongesteldheid en de eisprong, maar ben je je ervan bewust dat deze cyclus je emotionele huishouden elke dag beïnvloedt? Omdat de focus vaak ligt op de emoties rondom ongesteld worden, worden de andere emoties vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl het bewustzijn van je eigen cyclus enorm in je voordeel kan werken. In dit artikel kom je erachter hoe je dat als (Honours)student het best kan doen.
De afgelopen maanden woonde ik in het buitenland en besloot ik elke dag de overheersende stemming te loggen. Omdat ik even een periode uit m’n omgeving werd gehaald en meer tijd had om dit voor mezelf te onderzoeken kon ik het “onderzoek” voor mezelf juist nu goed uitvoeren. Ik hield de lijst bij per cyclus voor het overzicht, maar al snel ontstond een patroon dat zich elke cyclus kopieerde. Op basis hiervan wist ik wanneer ik veel sociale dingen moest plannen en wanneer weinig. Het aanpassen hiervan heeft een enorm verschil voor m’n mentale gezondheid gemaakt.
In dit onderzoek heb ik mijn bevindingen samengebracht met wetenschappelijk onderzoek. Belangrijk om op te merken is dat de impact van de menstruatiecyclus voor iedereen anders is en het daarom noodzakelijk is om je eigen menstruatiecyclus te onderzoeken zodat je er het best mee om kan gaan.
Week 1
In de eerste week gaan de emoties alle kanten op. Over deze week is algemeen bekend dat je sneller verdrietig of chagrijnig bent (Kaczmarek & Trambacz-Oleszak, 2016). Ook ben je vatbaarder voor stress en wat introverter. Belangrijk om dus wat rustiger aan te doen, zeker op sociaal gebied. Zorg goed voor jezelf en probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Tot slot ben je reflectiever, dus dit is een ideaal moment om dieper na te denken over je leven of studie. Maak daar gebruik van!
Week 2
Goed nieuws! Deze week sta je in bloei! Net als alle andere organismen sta je niet altijd in bloei, maar deze en volgende week dus wel. Je hebt met de dag meer energie, voelt je stabieler en blijer en bent een stuk extraverter (Farage, Osborn & MacLean, 2008). Een goed moment om veel afspraken in te plannen. En nog meer goed nieuws: je bent ook erg productief deze week. Je voelt je wat helderder en bent wat rationeler. Waar je vorige week nog moeite had met het opstarten van projecten, gaat dat nu een stuk makkelijker. Dus ga deze week goed met je studie aan de slag! Tegelijkertijd kan je ook veel sociale dingen doen. Je kan deze week dus meer aan. Zorg er natuurlijk voor dat je je hier niet op verkijkt en te veel hooi op je vork neemt.
Week 3
Deze week lijkt veel op de tweede week. Je staat nog steeds in bloei en hebt veel energie. Verder ben je zo rondom je eisprong erg zelfverzekerd. Ik merkte dat ik zowel over m’n uiterlijk als innerlijk erg tevreden ben deze week. Bovendien ben je erg ondernemend. Gebruik dit in je voordeel door in deze week belangrijke afspraken te plannen, dingen te doen die je eigenlijk spannend vindt en goed aan de bak te gaan.
Week 4
Deze week wordt overheerst door emoties als angst, boosheid en verdriet (Kaczmarek & Trambacz-Oleszak, 2016). Ik merkte zelf dat deze emoties dieper voelden dan in de eerste week van m’n cyclus. Waar ik in de eerste week emotioneel werd van een zielig kattenfilmpje (maar me daarna direct niet meer verdrietig voelde), ervaar ik in deze week diep verdriet over grotere thema’s. Het is belangrijk om deze heftige emoties in de context van je cyclus te plaatsen. Voor mij hielp dat om minder in beslag te worden genomen door m’n emoties. Probeer je emoties niet te invalideren, maar je wel bewust te zijn dat je dit mede door je hormonen zo zwaar of heftig voelt.
Deze tactiek is ook toepasbaar op volgende stemming: onzekerheid. Je bent kritisch op jezelf en denkt al snel dat je tekort schiet. Zet ook dit in de context van je cyclus. Deze onzekerheid is vooral ook terug te vinden in je beeld van je lichaam: deze week zijn vrouwen zich het minst tevreden met hun lichaam (Kaczmarek & Trambacz-Oleszak, 2016). Dit terwijl je je vorige week nog een stuk beter over je lichaam voelde. Echter is deze onzekerheid niet volledig irrationeel: omdat je lichaam verandert en meer vocht vast houdt, zie je er deze week waarschijnlijk wat dikker uit (Farage, Neill & MacLean, 2009). Verder ben je deze week wat introverter. Tot slot heb je deze week meer inspiratie. De ideale tijd dus om nieuwe ideeën voor onderzoeken, essays of andere projecten uit te werken. In de tweede of derde week kan je hier dan het best mee aan de slag. Verder is het vooral belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, je emoties in hun context te plaatsen en wat minder sociale afspraken te plannen.
Voor mannen
Veel mensen denken dat mannen geen cyclus hebben, maar dat is niet waar! Mannen hebben ook hormonen en dus ook een hormooncyclus. Deze is alleen veel korter en stabieler dan de cyclus van vrouwen. De cyclus van een man duurt gemiddeld ongeveer vierentwintig uur (Hausmann, Schoofs, Rosenthal & Jordan, 2009). De piek is in de ochtend en neemt de rest van de dag af. Hierdoor kan het zijn dat je als man energieker bent in de ochtend, dus sta wat vroeger op om te studeren. Deze cyclus blijft echter een stuk stabieler dan die van vrouwen.
Anticonceptie
Wat is de invloed van anticonceptie op dit verhaal? Orale anticonceptie vlakt de hormoonschommelingen af, waardoor je minder hoge pieken en minder lage dalen ervaart. De pil kan een gelijkwaardig effect hebben. Omdat hormonen kunstmatig worden aangevoerd, gaat je lichaam zelf minder hormonen aanmaken. Daardoor voelen sommige vrouwen zich vlakker door de pil. Echter zorgt de pil er ook voor dat je angstiger kan worden minder lekker in je vel gaat zitten, omdat de hersengebieden die dat normaal reguleren minder actief worden (Montoya & Bos, 2017). Eén ding is in ieder geval zeker: de pil verstoord de cyclus waardoor het lastiger is om hier goed mee om te gaan.
Conclusie
De menstruatiecyclus zet veel stemmingen in perspectief. Door jouw eigen patroon te onderzoeken en te herkennen kan je je leven hierop indelen en je stemmingen in hun perspectief zetten. Dit geeft ook perspectief op het grotere plaatje. Zo wordt je zelfbeeld enorm beïnvloed door je cyclus en kan je je afvragen of er wel zoiets bestaat als een zelfbeeld. Verder is het goed om te accepteren dat je niet altijd in bloei staat. Ik kan daar soms best van balen, maar het is eigenlijk heel natuurlijk. Deze tips samen kunnen je hopelijk helpen met het samenwerken met je lichaam en dit kan je mentale gezondheid verbeteren! Dus ga er mee aan de slag en kijk hoe en of dit voor jou werkt. Succes!
Bibliografie
Farage, M. A., Neill, S., & MacLean, A. B. (2009). Physiological changes associated with the menstrual cycle: a review. Obstetrical & gynecological survey, 64(1), 58-72.
Farage, M. A., Osborn, T. W., & MacLean, A. B. (2008). Cognitive, sensory, and emotional changes associated with the menstrual cycle: a review. Archives of gynecology and obstetrics, 278, 299-307.
Hausmann, M., Schoofs, D., Rosenthal, H. E., & Jordan, K. (2009). Interactive effects of sex hormones and gender stereotypes on cognitive sex differences—A psychobiosocial approach. Psychoneuroendocrinology, 34(3), 389-401.
Kaczmarek, M., & Trambacz-Oleszak, S. (2016). The association between menstrual cycle characteristics and perceived body image: a cross-sectional survey of polish female adolescents. Journal of Biosocial Science, 48(3), 374-390.
Montoya, E. R., & Bos, P. A. (2017). How oral contraceptives impact social-emotional behavior and brain function. Trends in cognitive sciences, 21(2), 125-136.