Humanities Honours Blog

2020

Honoursprojecten uit het kalenderjaar 2020
Honours Research Seminar “Nepwaarheid”

Beeld Rianne van Dijk, HKU

 

Podcast the Good War
Door Isa Zoetbrood en Jet Groenendijk

Op onze site kunnen jullie de eerste aflevering van onze podcast ‘The Good War’ luisteren. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan deze podcast om zo het verhaal te vertellen van de huidige ontwikkelingen in de oorlogsvoering. In totaal maken we 5 afleveringen, waarbij we elke keer een ander element van deze ontwikkelingen bespreken aan de hand van fictie. Het verhaal wat jullie aan het begin zullen horen, is namelijk niet echt en zal dit waarschijnlijk (hopelijk ook) niet worden. Toch zitten hier elementen van de huidige situatie in.

Nepnieuws speelt een grote rol bij oorlog op afstand. Het wordt voor westerse staten makkelijker om informatie achter te houden of te verdraaien, zoals wij hebben gezien in Nederland met de aanval op het dorpje Hawija in Iraq. Hoewel er wel andere organisaties zijn zoals Amnesty en Airwars, die de waarheid over de Westerse aanslagen aan het licht proberen te brengen, is er veel nepnieuws te vinden. Zo worden vaak aantallen burgerslachtoffers ontkent, verdraaid of genegeerd.

Bijhorend aan de podcast is er een website. Hier zijn de bronnen die we aanhalen, vertalingen van de Engelse fragmenten en meer te vinden. Ook kun je de Instagram volgen; @podcast_thegoodwar. Hier is nu al wat informatie te vinden over de hoofdpersoon van aflevering 1 en zal gedurende het seizoen worden aangevuld.

 

Using fake news to exert power in the political debate
Door Mo Hoogeveen, Lukas van Dongen, Emma Buijl en Floor Eijkelboom

Wat betekent het als een uitspraak wordt bestempeld als fake news? En welke rol speelt je sociale netwerk van deze uitspraak? In dit artikel nemen we je mee in een analyse van fake news in tijden van Corona en het gebruik ervan in het politieke debat.

 

Documentaire Leni Riefenstahl
Tijdens de lessenserie van het Humanities Research Program hebben wij een documentaire gemaakt over het werk Olympia van de Duitse regisseuse Leni Riefenstahl. Riefenstahl is voornamelijk bekend geworden door haar propagandafilms die de Duitse Nazi-partij moesten promoten. Olympia lijkt op veel manieren op Riefenstahl eerdere propagandafilms en Duitsland en de partij worden erg positief geportretteerd. Wij vroegen ons echter af of Riefenstahl’s Olympia nu werkelijk veel propagandistischer is dan hedendaagse Olympische documentaires. Om dit te onderzoeken hebben wij Riefenstahl’s film vergeleken met de Olympische documentaires van Beijing (2008) Londen (2012). Hieronder kun je het script vinden.

Je kan via deze link het script lezen.

 

Artistieke waarheid
Door Joëlle Hopman en Tessa Karsten

Welkom bij het eindproduct van Joëlle Hopman en Tessa Karsten voor het Honours Research Seminar. In het tijdschrift Fictie: Artistieke Waarheid benaderen wij het thema “Nepwaarheid” van het Honours Research Seminar vanuit media- en literatuurwetenschappen. Twee volledige artikelen zijn vergezeld met verscheidene columns die allen het thema vanuit een artistieke hoek benaderen. Hoe staat de fictionele waarheid zoals de auteur deze schept bijvoorbeeld onder druk door haar fans? Waar ligt de grens tussen fictie en de werkelijkheid binnen het genre van autofictie? Lees over de moraliteit van non-fictie auteurs, het verwijdert raken van de werkelijkheid door de moderne technieken en nog veel meer. Veel leesplezier!

Je kunt het tijdschrift hieronder bekijken.

 

Kieswijzer U-raadverkiezingen
Door Prerna Chaudhary en Max van Winden

Tijdens de Honours Research Seminar hebben Prerna Chaudhary (LAS) en Max van Winden (Nederlandse Taal en Cultuur) een kieswijzer ontwikkeld voor de universiteitsraadverkiezingen van 2 tot en met 4 juni 2020. De kieswijzer is te vinden op https://uraadwijzer.nl/. Het literatuuronderzoek waarop de kieswijzer is gebaseerd, is te openen via deze link.

 

Israël-Palestina conflict
Door Nina Saelmans, Bram Roovers, Wytze Dijkstra, Michiel Mulder, Joshua Buitenkamp

De insteek van dit onderzoek was het geven van een relevant overzicht van de Nederlandse perspectieven op het Israëlisch-Palestijns conflict. Hiervoor hebben we gekozen voor een bundel, waarin iedereen één hoofdstuk heeft geschreven. De impact van het Eichmann proces op de Nederlandse opinie door Michiel Mulder, het historiografische debat over de Zesdaagse oorlog tussen Isrealische historici door Joshua Buitenkamp, academische en maatschappelijke perspectieven op de oliecrisis van 1973 door Nina Sealmans, het Nederlandse debat over de Gazaoorlog van 2014 door Bram Roovers en discoursen over antisemitisme en antizionisme door Wytze Dijkstra. Elk van deze hoofdstukken behandeld een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van het conflict of een concept dat van fundamenteel belang is voor het begrijpen van het debat. Hierbij wilden we begrijpen, niet oordelen. We hopen dat we in onze opzet geslaagd zijn en onze bundel kan bijdragen aan een groter begrip over het misschien wel meest complexe conflict in de wereld.

De bundel is te vinden via deze link.

 

The Promise of El Dorado
Door Theodoor de Bakker, David ten Cate, Jasmijn ter Haar, Angèle Jaspers, Irina Morozova, Walker Swindel, Anne Visser, Dominique de Wilde

This website presents the outcomes of our research on utopian narratives. It will take you on a journey regarding utopias by using different audio-visual resources.

The page El Dorado contains an overview of literature reviews regarding El Dorado which form the theoretical framework of the research. These reviews will provide information on the myth of El Dorado and its role. Also, a map containing several marks can be found. This map allows you to follow a journey through the utopian space of El Dorado. This audial journey constructed by podcasts is represented by Walker Swindel, Irina Morozova, Theordoor de Bakker and Dominique de Wilde.

The page Instagram contains literature reviews regarding Instagram, which serve as a theoretical framework for the created zine. In the zine, you can follow the main character Dora Dole on her journey to Instagram fame. The zine is created by David ten Cate, Jasmijn ter Haar, Angèle Jaspers and Anne Visser.

On the forum you are able to add to the discussion on utopias and narrative spaces from your own perspective. Let this website inspire you and help you form your own personal opinion.

 

Twitterchecker
Door Marga Don, Charley Kloosterman, Juul Petit, Heleen Rikmenspoel en Moïse Veldema

Op deze website is informatie te vinden over de ‘Twitterchecker’, ontwikkeld door Charley Kloosterman, Juul Petit, Heleen Rikmenspoel, Moïse Veldema en Marga Don. Deze Twitterchecker is een bot op twitter (@hrs_bot) die tweets beoordeelt en kijkt of de tweet misschien nepnieuws bevat. Vervolgens tweet de bot het oordeel uit. Hierbij baseert de bot zich op een machine learning algoritme, ondersteund door kwalitatief onderzoek naar leugenachtige taal.