Humanities Honours Blog

Studium Generale Utrecht

Informatie
Studium Generale Utrechtorganiseert ongeveer 40 interdisciplinaire wetenschapslezingen en -evenementen per half jaar. Als onderdeel van de Universiteit Utrecht nodigt Studium Generale vooraanstaande wetenschappers en andere experts uit om in gesprek te gaan over onderwerpen die relevant zijn voor de samenleving. Van geoengineering tot de internationale wapenhandel en van de psychologie van forensisch onderzoek tot de statistiek van optimisme. We organiseren lezingen, debatavonden, interviews, talk shows, een wetenschapsfestival en veel meer. Onlangs organiseerden we mede een theatershow geïnspireerd op de toekomstvisie van een wetenschapper.

Krijg een inzichtje in ons programma via sg.uu.nl/agenda, of zie onze geplande livestreams op ons YouTube-kanaal. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven.

Stageprogramma
Wij hebben het idee om jullie iets te laten organiseren dat aansluit bij ons eigen programma. Wij kunnen je daarbij ondersteunen.

Ons programma bestaat grotendeels uit interdisciplinaire en maatschappijgerichte wetenschapslezingen. Onze onderwerpen zijn academisch, actueel en zetten aan tot denken. Een gemiddeld programma behelst ongeveer 40 evenementen per half jaar. Dit programma kan de ruggengraat zijn van een groot aantal gerelateerde evenementen, die jullie kunnen vormgeven.

Denk hierbij aan het organiseren van een talkshow met honoursstudenten over genderbeeldvorming in de literatuur, een rondetafelgesprek over een wetenschapstoneelstuk, een workshop over feministische cartografie, of aan iets totaal anders wat jij interessant en belangrijk vindt.

Lijken zulke activiteiten je leuk? Maar lijkt de uitvoering ervan je moeilijk? Voor een talkshow moet je kunnen interviewen, voor een rondetafelgesprek moet je kunnen modereren, en wil je een workshop organiseren dan zijn productievaardigheden belangrijk. No worries. Daarbij schiet SG je graag te hulp. Díe vaardigheden hebben wij juist in huis, en we kunnen ze met workshops en begeleiding aan jullie overbrengen. Bovendien kun je via ons in contact komen met andere honoursstudenten, waardoor je echt impact kunt hebben op de samenleving of honours community.

Er is geen sprake van een vaste startdatum, termijn of tijdsinvestering. Maar er zijn wel logische momenten om te beginnen met organiseren. Elk half jaar brengen wij ons voorjaars- of najaarsprogramma uit in januari resp. augustus. Vanaf dat moment kunnen we ook gaan nadenken over extra activiteiten. De tijdsinvestering en termijn hangen samen met je eigen ambitie.

Mogelijkheid tot eigen inbreng
100%

Beschikbaarheid
Open aanmelding.

N.B.: Sommige activiteiten, misschien wel de meeste, kun je het beste met meerdere studenten organiseren. Om teams te vormen kun je terecht bij een van je student-assistenten. Met het team kunnen jullie een voorstel maken, dat jullie vervolgens kunnen opsturen naar programmamedewerker Niels Tjoonk.

Vereisten
Je moet het belangrijk vinden om een verbinding te leggen tussen de wetenschap en de samenleving. Je wilt een goed gesprek opzoeken met mensen buiten jouw domein of ‘bubbel’. Je wilt deelnemen aan het publieke domein, en bijdragen aan een geïnformeerd publiek debat.

Voordat je mailt, probeer alvast uit te denken wat je precies wilt organiseren, wat je doel is en wie je doelgroep. Als dat helder is, kunnen wij je beter helpen!

We hebben voor Engelstalige studenten ook een Engelstalig programma. Dat is kleiner dan het Nederlandse, we organiseren ongeveer vijf Engelstalige events per half jaar, dus tien per jaar. Daaruit valt zeker een lezing te kiezen om een activiteit omheen te organiseren.

Contactinformatie
Adres: Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
Contactpersoon: volgt
E-mailadres: info@sg.uu.nl
Website: https://www.sg.uu.nl/