Logo Utrecht University

Humanities Honours Blog

Docenten

Cursusdocent

Prof. Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is neerlandicus-mediëvist; zijn onderzoek beweegt zich op het kruispunt van literatuur en geschiedenis. Al zijn boeken na zijn proefschrift (1981) zijn “eieren met een dubbele dooier”, en hebben de ambitie om zowel de wetenschapvooruit te helpen als een breed publiek te boeien.

Erkenning in beide werelden is Van Oostrom ruim ten deel gevallen (zie hieronder), en als academisch bestuurder heeft hij zich ook geregeld in de publieke ruimte begeven. Dit laatste het meest zichtbaar als bedenker van de Canon van Nederland: de vijftig vensters van de hunebedden tot en met de euro die sinds 2007 verplichte stof zijn in het Nederlandse basisonderwijs. Binnen universitaire muren heeft Van Oostrom grote NWO-onderzoeksprojecten geleid, en is hij opgetreden als promotor (en meestal eerste begeleider) van ca. 35 proefschriften, waarvan de doctores wijd en zijd emplooi hebben gevonden binnen en buiten de wetenschap.

Lees verder

 

Gasten

 

Prof. Oscar Gelderblom

Oscar Gelderblom (1971) is een economisch historicus met bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van handel en financiën. Hij publiceerde over de organisatie van lange afstandshandel in vroegmodern Europa, over financiële markten, ondernemerschap, migratie, politieke economie én de schoonmaakwoede van Hollandse huisvrouwen. Op dit moment werkt hij over de geldzaken van gewone Nederlanders in de twintigste eeuw, over de vroege geschiedenis van de VOC en over de financiële ontwikkeling van de Lage Landen vóór de Industriële Revolutie.

Lees verder

 

 

Prof. Ann Rigney

Ann Rigney is hoogleraar comparative literature aan de Universiteit Utrecht. Het zwaartepunt van haar onderzoek vormen cultural memory studies en herinneringsculturen sinds de Franse Revolutie.

Lees meer over haar boek The Afterlives of Walter Scott (2012). Het boek is beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek. Andere publicaties zijn online toegankelijk via de catalogus.

Bekijk een portret van Ann Rigney, gemaakt ter gelegenheid van het eredoctoraat dat zij in 2017 ontving van de Universiteit van Aarhus (Denemarken).

Kijk voor meer informatie op www.rigney.nl

 

 

 

Prof. Arnoud Visser

Arnoud Visser is hoogleraar bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Zijn onderzoek richt zich op de intellectuele cultuur in vroegmodern Europa. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in humanisme, (contra-)reformatie, en de geschiedenis van het lezen. Meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Els Stronks

Mijn weg tot de wetenschap
Wellicht blijkt, als jullie alle bijdragen van wetenschappers in deze collegereeks hebben gelezen, dat er geen gewone weg tot de wetenschap is. Dat iedereen ongebruikelijke en individuele routes neemt. Maar ik heb wel een voorstelling van een ‘gewone weg’: je bent van kinds af aan heel nieuwsgierig, stelt de hele dag vragen, wilt van alles precies weten hoe het zit en eindigt als volwassene als hoogleraar. Zo zag mijn weg er niet uit. Ik ben eerder heel fanatiek dan heel nieuwsgierig. Gedurende een deel van mijn wetenschappelijke carrière (zo tussen 1992 en 2008) had ik er nog een carrière naast, als roeicoach. Die carrière eindigde in 2008 op de Olympische Spelen van Beijing.

Lees verder

 

 

Dr. Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest werkt als docent en onderzoeker Mediastudies aan de Universiteit Utrecht. Hij richt zich in zijn onderzoek op verschuivingen in het digitale medialandschap, en de relatie tussen populaire media, politiek en ideologie. Hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder Capitalist Superheroes (2012), Transmedia: Verhalen Vertellen in het Digitale Tijdperk (2014) en Science Fiction, Fantasy and Politics (2016).

Lees een uitgebreid interview met hem in Vrij Nederland.

Lees voor meer informatie zijn profiel op de website van de UU.

 

 

Dr. Sophie Reinders

Als ik mijn CV voor een academisch publiek moet samenvatten, bijvoorbeeld voor bij een publicatie of als ik een abstract voor een congres indien, dan klinkt het vaak ongeveer als volgt:

Sophie Reinders (1984) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam waar zij in 2011 de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde (cum laude) afrondde. In hetzelfde jaar begon zij als promovendus en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2017 promoveerde zij aldaar (cum laude) op het proefschrift De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640.

Lees verder

 

 

 

 

 

 

Prof. Keimpe Algra

Keimpe Algra studied philosophy and classics at the University of Utrecht, where he obtained his Ph.D. (cum laude) in 1988. He has published widely on ancient philosophy, with a special focus on Hellenistic philosophy and ancient physics and cosmology. He is the author of Concepts of Space in Greek Thought (Leiden 1995) and (co-)editor of several scholarly volumes, including the Cambridge History of Hellenistic Philosophy (1999). His latest publications include K. A. Algra & J. M. Van Ophuisen, Philoponus On Aristotle’s Physics 4, 1-5, Bristol (Bristol Classical Press) 2012; and K. A. Algra & K. Ierodiakonou, Sextus Empiricus and Ancient Physics, Cambridge (CUP) 2015.

Lees verder